Bob Dylan Recensies

Bob Dylan was en is voor mij een grote inspiratiebron. Hij was één van de redenen waarom ik ben begonnen gedichten te schrijven (en ook om te proberen te leren gitaar en mondharmonica te spelen, maar dat is een ander verhaal). Hij is ook de enige artiest van wie ik alle CD’s heb. In de toekomst wil ik al deze CD’s en een aantal CD’s met Dylan covers gaan bespreken. Aangezien dit er meer dan 40 zijn, ben ik daar nog wel een tijdje mee bezig. Ik wil eerst deze recensies schrijven en als ik daar een flink eind mee gevorderd ben hier een uitgebreide introductie neerzetten over waarom Dylan zo bijzonder is en dergelijke. Voor mensen die niet willen wachten tot ik al mijn recensies af heb, heb ik hieronder een advies gegeven met welke CD ze het beste kunnen beginnen, wanneer ze eens iets van Bob Dylan willen uitproberen. Luister ook eens naar de geluidsfragmenten op www.bobdylan.com. Deze geven een goed idee van hoe de muziek klinkt.

“Met welke CD moet ik beginnen?”

Bob Dylan heeft zoveel CD’s gemaakt dat het voor iemand die wel eens wat van hem wil uitproberen bijna onmogelijk is om te weten waar hij moet beginnen. Om het wat makkelijker te maken daarom hieronder mijn advies. Met welke CD je het beste kunt beginnen hangt erg af van wat voor soort muziek je voorkeur heeft.

Wie op zoek is naar de meest invloedrijke CD’s, de CD’s die de meeste invloed hebben gehad, adviseer ik “Bringing It All Back Home/Subterranean Homesick Blues” (is onder beide namen bekend maar is precies dezelfde CD), “Highway 61 Revisited” en “Blonde On Blonde”. Ze zijn alle drie erg goed en ik kan er niet tussen kiezen. Dit is zijn folk-rock/psychedelische periode en het hoogtepunt van zijn bekendheid.

De meest toegangelijke Dylan CD is “Blood on the Tracks”. De meeste mensen die niet zo van Bob Dylans werk houden vinden dit zijn beste CD.

Ben je op zoek naar Bob Dylan de folkzanger, dan zijn “The Freewheelin’ Bob Dylan” en “John Wesley Harding” zeer interessant.
Zoek je echt de protestzanger, dan voldoet alleen “The Times They Are A-Changin’” hieraan, al is dit wel een erg serieuze en wat saaie CD.
Country liefhebbers zullen plezier beleven aan “Nashville Skyline” en de soundtrack van “Pat Garrett and Billy the Kid”. Op zoek naar Dylan de christelijke rock artiest? Dan is “Slow Train Coming” de beste keus.
Of liever een rustige AOR (adult orientated rock) CD, kies dan “Infidels”. Blues-rock vind je vooral op “Time Out of Mind”.
Zijn beste live-concert is “The Bootleg Series Volume 5: Live 1975”. Naast deze CD’s zijn er echter ook veel andere Dylan CD’s die erg goed zijn. Hij heeft weinig echt slechte CD’s gemaakt, maar sommige zijn niet geweldig.
Na 1975 is de kwaliteit wisselend.

Tezijnertijd hoop ik ze allemaal te recenseren, zodat je kunt zien welke je het beste kan vermijden tot je net zoals ik zover bent dat je alles van Dylan wilt aanschaffen!

Kijk voor meer websites over Bob Dylan op de volgende startpagina: http://bobdylan.startpagina.nl